Hortensia

De populære potteplantene 

Hortensia er opprinnelig kalt opp etter Hortense Barre, kjæresten til den franske botanikeren Philbert Commerson. Hun må ha vært litt av en skjønnhet, denne Hortense, som har gitt navn til så vakre blomster.

Hortensia, eller Hydragena, som den heter på latin, er en av de aller mest populære potteplantene vi har. Den er dekorativ i potter inne, nydelig på bordet, flott ute i hagen og slående vakker i krukker på terrassen. Hortensia er en såkalt ”interiør-favoritt”. Med sine store og fargerike blomster er de virkelig et blikkfang, uansett plassering.

Visste du at fargen på Hortensia bestemmes av pH-verdien i jorda? Med høy pH, altså alkalisk jordblanding, blir fargen rosa. Ved lav pH-verdi blir fargen blå eller lilla. Prøv selv, kanskje du får din egen versjon av planten til å skifte farge? Hvit hortensia er den eneste som forblir upåvirket, samme hvilken surhetsgrad jorden har.

Det er også verdt å merke seg at Hydragea betyr vannfat, eller vannkrukke. Hortensia er en plante som trenger mye vann. Når den er avblomstret kan du plante den utendørs, helst på et sted med halvskygge. Der vil den komme igjen, år etter år etter år.

hortensia-alle-farger-varianter
hortensia-blaa-jente

Akkurat som Philippe elsket sin Hortense, elsker vi Hortensia – i alle farger og varianter. Ekstra stas er det når sesongen for hagehortensia begynner. De store plantene i fantastiske farger lager virkelig fest i hagen!

hortensia-gronn-blaa-vase-glass
hortensia-alle-farger-varianter-fellesbilde

Stell av Hortensia:

  • Hortensia trenger mye vann, og blomstrer enda lenger hvis du sørger for å holde jorden jevnt fuktig.
  • Den tørste planten liker ikke å stå med vann i skålen, så bruk bøtte til vanning: Dypp potten helt under, la den trekke godt og sett den tilbake i pyntepotten.
  • En innehortensia kan plantes ut i hagen når våren kommer. Med litt tid kan en innehortensia bli til en hagehortensia.
  • Hagehortensia trives best i halvskygge, men en jevn dose med sollys, kanskje særlig kveldssol, vet den også å sette pris på. Gjødsle hver 14. dag gjennom hele vekstperioden, så belønner den deg med å bli et misunnelsesverdig blikkfang i hagen!
  • Kjøp Hortensia som snittblomster og pynt bordet med dem for en skikkelig wow-effekt. Stilker av Hortensia er mye brukt til bryllup og andre store anledninger.