Lavendel er en populær plante med deilig duft og lang blomstringstid. De blålilla blomstene gir ekte middelhavsstemning gjennom hele sesongen.

"Lavendel" - si navnet høyt, og du får følelsen av at sol og varme smyger inn under huden. Mange tenker nettopp på Middelhavet når de ser denne planten; store lilla enger med herlig krydret duft. Hvem har vel ikke kjøpt med små duftposer eller eteriske oljer hjem fra ferie?

Derfor elsker vi lavendel

Lavendel er en enkel plante å lykkes med - både for erfarne og uerfarne blomsterentusiaster. Den robuste stauden trives i bed, krukker eller små vaser. Samtidig blomstrer den år etter år, trenger lite vann og elsker å steke seg i solen.

Det finnes flere sorter lavendel å velge mellom. Vår favoritt er den overvintrende "Lavandula Angustifolia". "Butterfly" er også en vakker sort, men den er ikke like hardfør.

"Butterfly" har imidlertid større blomster enn vanlig lavendel, og kan blomstre gjennom hele sommeren. Generelt blomstrer lavendelstauder i juli og august, men du finner dem hos oss i Floriss allerede fra mai.

floriss-lavendel-morte.jpg
floriss-lavendel-bukett.jpg
floriss-lavendel-krukke.jpg

Tips og triks 

Er du flink til å knipe av visne blomster underveis, blir blomstringen kraftigere og vakrere. I tillegg kan du beskjære planten jevnlig, slik at du får en fin og kompakt form på den.

Flerårig lavendel er en staude. Hele planten får visne blomster når frosten setter inn. Når våren kommer, skyter den nye skudd og får velduftende blomster. Pssst... Brunsnegler liker ikke duften av lavendel.

floriss-lavendel-tallerken.jpg
floriss-lavendel-botte.jpg

Uimotståelig lavendelduft

Tørk lavendel og lag små duftposer! Plantens nydelige duft gjør at den blir flittig brukt i både parfymer og eteriske oljer. Det sies også at blomsten har en god medisinsk effekt, samtidig som den virker avslappende på kropp og sjel.

Dersom lavendelblomstene skal tørkes, bør de høstes like før de springer ut. Legg dem på et svalt sted. Tørket lavendel bevarer duften lenge, og egner seg godt i duftposer eller til potpurri. Du kan også bruke frisk lavendel i en god olje. Sett oljen i en solrik vinduskarm, og rist jevnlig på flasken for å frigjøre en deilig duft. Perfekte smågaver!

floriss-lavendel-glass.jpg
floriss-lavendel-bukett-2.jpg
floriss-lavendel-humle.jpg

Bievennlig plante

Visste du at lavendel er en bievennlig plante? Over 30% av maten vi spiser stammer fra planter som er bestøvet av bier. Derfor er det et alvorlig problem at mange pollinerende insekter står i fare for å forsvinne, også i Norge. Du kan gjøre en innsats for å hjelpe biene ved å kjøpe planter de liker.

floriss-lavendel-trapp.jpg
floriss-lavendel-fat.jpg

Slik steller du lavendel

  • En lettstelt staude.
  • Krever lite vann og gjødsel.
  • Trives best når den plasseres på en solrik plass.
  • Liker seg i godt drenert og sandholdig jord.
  • Bør klippes/beskjæres helt ned på høsten. Da kommer det nye fine skudd neste vår.

Les mer om stell av blomster og la deg inspirere av vårt utvalg.