Visste du at den fargesprakende blomsten med det lange navnet i sin tid var en keiserlig blomst i Asia? I dag er vi heldigvis mange flere som kan glede oss over både snittblomster og krysantemum i potte. Og ja: det er lov å skrive både chrysanthemum og krysantemum.

chrysantemum-2.jpg
chrysantemum-3.jpg
chrysantemum-4.jpg

Vi pleier å si at krysantemum får sommeren til å vare lenger. En mer lettstelt gledesspreder av en blomst finner du nesten ikke! Fra august og utover bugner butikken av frilandskrysantemum og vanlig krysantemum i potte, førstnevnte er ekstra stor og trives like godt i vinduskarmen som ute på trappa eller verandaen. Litt ruskevær gjør ingenting, denne sprer skjønnhet og glede helt til frosten kommer. Pottevarianten kan du sette så å si hvor som helst innendørs, så lenge du styrer unna radiatorer og andre sterke varmekilder.

chrysantemum-5.jpg
chrysantemum-6.jpg
chrysantemum-7.jpg

Stell av alle typer krysantemum er enkelt; de vannes helst når jorda er tørr og plasseres deretter så lyst som mulig. Krysantemum i potte trives godt på solrike steder inne, frilandskrysantemum liker seg best ute. Det eneste du trenger å gjøre er å skjerme den for de verste stormene og regnskurene. Mens pottekrysantemum kan kastes når den har blomstret av, er frilandskrysantemum en staude som kommer igjen og igjen – med litt kjærlighet. Når kulda setter inn flytter du bare blomsten til et sted som holder lav temperatur (ikke lavere enn 1-3 grader), for eksempel en kjeller. Så er det bare å glede seg til neste vår og sommer!

chrysantemum-8.jpg
chrysantemum-9.jpg
chrysantemum-10.jpg