Farligst for barn, katter og hunder

Å smake på en giftig plante eller blomst er ikke nødvendigvis farlig i seg selv, her er det mengden som er avgjørende. Jo lavere kroppsvekt, jo større er sjansen for forgiftning. Derfor er det ekstra lurt for de med små utforskere i hus å sette seg godt inn i floraen.

 

Her er 5 hageplanter du bør være obs på:

 

  1. Rododendron

Vakkert navn, forlokkende ytre, giftig indre. Den populære hageplanten kommer i et stort spekter av eksotiske farger og blomstrer vanligvis på vår eller forsommer. Dessverre inneholder prydplanten også giftstoffer. Mer enn en bit av et blad kan være skadelig for barn.

rododendron-1-floriss.jpg
rododendron-2-floriss.jpg
  1. Barlind

Det tettvokste nåletreet kjennetegnes av sine knallrøde bær og eviggrønne drakt. Det er også kjent for å inneholde stoffer som er farlige for pattedyr. Fruktkjøttet i bærene er utrolig nok det eneste på planten som ikke er giftig. Frøet som ligger i fruktkjøttet derimot, er giftig dersom det tygges. 

barlind-1-floriss.jpg
barlind-2-floriss.jpg
  1. Engletrompet

Som navnet tilsier, er planten himmelsk vakker, særlig når den blomstrer for fullt på sensommeren. Denne defineres av Helsenorge som svært giftig, og det gjelder hele planten.

engletrompet-1-floriss.jpg
engletrompet-2-floriss.jpg
  1. Gyvel

Gyvel-slekten er gulblomstrede busker i erteblomstfamilien. De blir ofte brukt som prydbusk i hager, og som du sikkert allerede har skjønt, er også disse giftige. Blomstringen skjer vanligvis i juni og juli.

gyvel-1-floriss.jpg
gyvel-2-floriss.jpg

Revebjelle

Denne fargerike stauden blomstrer vanligvis på forsommeren, og er i likhet med andre på listen, svært vakker og svært giftig. Hele planten inneholder giftstoffer, hvor selv en liten smak kan føre til forgiftning. 

revebjelle-1-floriss.jpg
revebjelle-2-floriss.jpg

Del kunnskapen

Dersom du skulle ha noen av disse plantene i hagen, ikke få panikk. Bare vit at de er der og informer de minste om ikke å plukke eller spise. Hvis du er bekymret for at barnet ditt har spist en farlig plante, kan du kontakte Giftinformasjonen (22 59 13 00) eller lege for råd.   

For en mer komplett oversikt over giftige planter i Norge, les her på helsenorge.no