Azalea har fått en spesiell plass i mange julehjerter. Grunnen er nok den overdådige blomstringen, at planten er tett og fyldig, men samtidig enkel å stelle (se tips nederst i artikkelen). Med sine røde, hvite, rosa eller lilla blomster lyser den virkelig opp i vintermørket.

Azalea passer perfekt både på festbordet og i vinduskarmen. Dessuten er den en vakker adventsgave til alle som setter pris på julens symbolikk. Hos Floriss kan du enkelt bestille ferdig dekorerte oppsatser på nett eller ved å ringe din lokale blomsterbutikk.

azalea-lyser-opp-i-vintermoerket-paa-bordet-i-boette-vase.jpg
azalea-lyser-opp-i-vintermoerket-jente-holder-i-kurv.jpg

Julens rosetre

Azalea kom fra Øst-Asia til Europa på 1800-tallet. Det var tidligere en egen slekt, men tilhører nå rhododendron-familien. Den finnes både som tre og busk i et hundretalls ulike arter. Varianten vi snakker om heter Rhododendron Simsii på latin.

Navnet er satt sammen av de greske ordene «rhodon» som betyr rose og «dendron» som betyr tre. Med andre ord kler den navnet rosetre på norsk, er du ikke enig? Julens rosetre klinger i alle fall nydelig i våre ører.

azalea-lyser-opp-i-vintermoerket-azalea-hvit-.jpg
azalea-lyser-opp-i-vintermoerket-jente-azalea-pernille-nysgjerrig.jpg
azalea-lyser-opp-i-vintermoerket-hvit 2.jpg
azalea-lyser-opp-i-vintermoerket-azalea-rosa-2.jpg
azalea-lyser-opp-i-vintermoerket-azalea-pernille-lukter-.jpg
azalea-lyser-opp-i-vintermoerket-azalea-rosa-1.jpg

Slik pynter du med azalea

Stadig flere av oss søker nærhet til naturen når vi pynter til jul. En oppstammet azalea er er lekker i selskap med mosesurrede svibler. Vinduskarmen kan du fylle med azalea i forskjellige farger - jo flere, jo bedre.

Årets festbord vil vi pynte med hvit azalea, tulipaner, kongler og vintergrønt sammen med glitrende stjerner. Husk at hvite blomster i kombinasjon med gyldne toner skaper en varm og lun stemning.

azalea-lyser-opp-i-vintermoerket-hvit-3.jpg

Slik steller du azalea

  • Azalea trives best i kjølige omgivelser, men tåler fint stuetemperatur i blomstringstiden.
  • Plasser blomsten lyst. 
  • Fjern visne blomster underveis.
  • Azalea skal ikke tørke ut. Den må vannes rikelig i blomstringstiden, men liker ikke å bli stående i vann over lengre tid.
  • Sett gjerne azalea i lunkent vann 2-3 ganger i uken. Etter 10-15 minutter kan du ta den opp igjen.