Cactaceae er en plantefamilie i ordnenen Caryophyllales. Denne ordenen omfatter hele 90 planteslekter! Alle kaktuser er sukkulenter, men ikke alle sukkulenter er katuser. Sukkulenter er planter som lagrer vann i stammen eller i røttene sine, som et vannreservoar.

Kaktus kommer opprinnelig fra de varmere strøk av verden, som for eksempel Amerika, områder rundt Middelhavet og Øst-Afrika. Den er fortsatt utbredt i disse delene av verden.

Kaktuser kjennetegnes ved at planten mangler blader. Stengelen er kantet/ribbet og består av såkalte areoler. Dette er utvekster som består av hår eller pigger. Disse er svært skarpe og stikker, noe som gjør at denne dekorative plantearten bør stå til pynt på steder hvor de ikke er utsatt for berøring. De har vært en sentral del av plantetrendene som har skutt i været de siste årene.

Kaktus finnes i alle størrelser og kan bli opptil 3 meter høye.

cactaceae-kaktus.jpg
cactaceae-kaktus-1.jpg
cactaceae-kaktus-2.jpg

Stell av kaktus:

  • De fleste kaktuser er solelskere, og tåler tørr luft svært godt.
  • Gi sparsommelig mengde med vann, og la de tørke ut mellom hver vanning.

Visste du at kaktusen pigger beskytter mot skader fra eventuelle dyr som vil forsyne seg av vannreservoaret til plantene? I tillegg gir piggene nødvendig skygge til stammen, samtidig som de samler opp fukt som blir til dråper som drypper ned i jorden og gir vann til plantens røtter!