Her får du en liten oversikt over rosenes språk.

Georginer (dahlia) er en populær hageplante, men gjør seg også nydelig i vasen på sensommeren og høsten. Det er Mexicos nasjonalblomst og en gjenganger på bestselgerlistene hvert år – kanskje fordi den finnes i de mest fantastiske farger og former du kan tenke deg?  

Bestill blomster på døren 

georginer-dahlia-fra-telemark-1.jpg
georginer-dahlia-fra-telemark-2.jpg

Georginer (dahlia) fra Telemark

Hos din nærmeste Floriss finner du nå fargesprakende georginer (dahlia) fra Susås Gård i Telemark. De dyrker hele 47 forskjellige sorter! Velg mellom varme, rødbrune nyanser, dempede pasteller, rosatoner, klassisk hvite og mange flere. Den klimabevisste gårdsdriften er en viktig grunn til at vi er ekstra stolte av samarbeidet med Susås Gård. På den måten kan du være trygg på at georginene er usprøytet og miljøvennlige, samtidig som kvaliteten er 10/10. 

Sett sammen en sensommerbukett

Georginer (dahlia) passer ypperlig alene eller sammen med for eksempel nelliker, gladioler og roser. Med sesongens strå og grønt binder du det hele sammen til en vakker sensommerbukett. Vi synes georginer (dahlia) gjør seg aller best i store vaser der de virkelig får vist fram de skjønne formene sine. Men det er heller ikke noe i veien for å fordele buketten på flere små vaser. 

Få tips til styling i vasen: Her er høstens fineste snittblomster

georginer-dahlia-feber-3.jpg
georginer-dahlia-fra-telemark-4.jpg

Dahlia-feber

Georginer (dahlia) stammer fra fjellområder i Mexico og Guatemala. De kom til Europa på slutten av 1700-tallet med frø sendt fra Mexico til Madrid. Blomsten har fått sitt vitenskapelige navn dahlia fra den svenske biologen Anders Dahl, som var en elev av naturforskeren og legen Carl von Linné. 

Georginen har alltid vært populær. Rundt 1830 brøt det nærmest ut «dahlia»-feber i Europa, og på et tidspunkt ble det dyrket 1220 forskjellige sorter av blomsten! Det sies at Caledonia Hageselskap lovte bort en belønning på 50 000 france for en blå dahlia – den eneste fargen de ikke hadde i sortimentet sitt. I dag finnes det rundt 30 forskjellige arter av georginer, og dessuten mange varianter innenfor hver art. 

georginer-dahlia-feber-5.jpg
georginer-dahlia-feber-6.jpg

Hvordan stelle georginer (dahlia)?

  • Snitt stilken på skrå med en skarp kniv
  • Fjern bladene nederst på stilken (blader i vannet kan gi bakterier) 
  • Bruk kaldt vann i vasen
  • Husk å tilsette blomsternæring i vannet
  • Du kan gjerne bytte vann hver dag