Grønnrenner er verdens enkleste planter å ha i hus. De tilhører aspargesfamilien og kjennetegnes av lange, smale blader med hvite striper. Ungkarsplanten stammer fra Sør-Afrika og er spesielt vakker når den får vokse vilt oppunder taket eller i vinduskarmen.

Grønnrenner vokser seg store og brede på null komma niks og det frodige utseendet skaper tropiske vibber i hjemmet. Dessuten tar plantene opp skadelige stoffer og partikler i jorden og avgir vanndamp. Det gjør inneklimaet desto bedre. Kjæledyret ditt kommer til å tygge på de lange bladene, men de er heldigvis ikke giftige. Flust av plusspoeng!

Chlorophytum comosum har faktisk blitt testet av NASA for sin evne til å rense lufta. Testen viste at den kan rense lufta for giftgassen formaldehyd. Etter 24 timer var 95% borte, skriver Plantehjelp. 

chlorophytum-gronnrenner-i-vase-messing-1-floriss.jpg
chlorophytum-gronnrenner-2-floriss.jpg

Grønnrenner - hva krever den?

Grønnrenner er enkle å lykkes med. Chlorophytum comosum har gode overlevelsesegenskaper og er i prinsippet helt umulig å ta livet av. Den grønne og frodige planten trives stort sett overalt. En takknemlig følgesvenn for alle uten plantetekke. Kaktus, du har en utfordrer! 

Vi anbefaler å sette grønnrenner i et norvendt vindu i potter med god jord og drenering. Den er ikke glad i direkte sollys; indirekte lys eller lett skygge er ideelt. Planten tåler fint å tørke ut, men vær snill mot den likevel. La jorden tørke litt opp mellom hver vanning og dusj bladene med en sprayflaske innimellom. Det elsker den. 

Les mer om vårt utvalg av trendy, grønne planter

chlorophytum-gronnrenner-i-potte-3-floriss.jpg
chlorophytum-gronnrenner-i-krukke-4-floriss.jpg

Denne grønne herligheten vokser veldig fort, så følg med på når det er tid for ompotting. Vi har å gjøre med røtter som utvider seg mye i jorden, så det kan være lurt å potte om hvert år. Når du får planten til å trives, blomstrer den med en sterk duft. Blir det for intenst? Klipp bort de små, grønngule blomstene. 

Slik tar du stiklinger av grønnrenner

Grønnrenner får dekorative avleggere som henger ned fra planten. Enklere blir det ikke å ta en stikling! På enden av blomsterstilkene dukker det som regel opp små planter. Når røttene titter fram, kan de klippes av og settes rett i jord. Det kan imidlertid være lurt å sette dem et par uker i vann for å aktivisere røttene. Fordi plantene er så enkle å formere, holder de seg gjerne i familien år etter år. 

Les også: Stell av grønne planter