Monstera deliciosa, eller vindublad, er en av våre mest populære grønne planter. Med sine store, flikete blader har den seilt opp som et aldri så lite stilikon på Instagram. I tillegg til å være fotogen, er planten lettstelt og robust. Mer Monstera, takk!

Vindusblad stammer opprinnelig fra de tropiske regnskogene i det sørlige Mexico. Det sies at de karakteristiske hullene i bladene er blitt til fordi det blåser mye i disse områdene. I sine naturlige omgivelser kan planten bli opptil 10 meter høy med en halv meter brede blader. 

groenne-planter-monstera-vindusblad-1.jpg
groenne-planter-monstera-vindusblad-2.jpg

Monstera - en interiørfavoritt

Monstera er et ekte jungeldyr, som vokser som lianer og liker å klatre på andre planter. Derfor kan det være lurt å stabilisere den med en støttepinne. Hvis ikke vil grener og blader vokse både hit og dit. Det er vilt, vakkert og mange foretrekker det slik, men pass på at planten har det bra underveis.

I regnskogen spirer vindusbladets frø på bakken. Frøplantene søker mot mørket helt til de finner et tre å klatre på. I naturlige omgivelser kan luftrøttene bli veldig lange. Dessuten kan plantene både blomstre og få frukt. Frukten er grønn, kongle-aktig og giftig når den er umoden. 

monstera-vindusblad-2.jpg
monstera-vindusblad-3.jpg
monstera-vindusblad-4.jpg

Trives vindusbladet mitt?

Planten med de store, flikete bladene er robust og lettstelt. Den er flerårig og kan vokse seg veldig stor. Blir det i meste laget, lønner det seg å klippe bladene litt i toppen.

Gule eller brune blader er et tegn på at vindusbladet ikke har det spesielt bra. Pass på at planten ikke står i direkte sollys eller at du vanner den for ofte.

Har planten dråper på bladene? Det betyr at den kvitter seg med overflødig vann, på engelsk kalt guttation. Ergo - du er for ivrig - la jorda tørke opp mellom hver vanning. 

groenne-planter-monstera-vindusblad-3.jpg
groenne-planter-monstera-vindusblad-4.jpg

Planter i mange varianter

Monstera tilhører myrkonglefamilien og er navnet på en slekt som består av over 50 forskjellige arter av klatrende planter fra det tropiske amerika. Deliciosa er navnet på èn av artene, men det finnes mange typer å velge mellom. Variegata, adansonia og minima for eksempel. 

De siste årene har det blitt populært å ta stiklinger av vindusblad, gjerne sjeldne typer, og bytte dem på plantetreff. Enkelte varianter selges for tusenvis av kroner!

Slik tar du stiklinger:

1) Ta stiklinger når planten får spontane skudd. Separer de nye skuddene og grav dem forsiktig opp.

2) Du kan også klippe av en stilk og sette den i en vase. Med tiden vil stilken få røtter som du kan plante i en ny potte. 

Slik potter du om:

En større potte gir bedre tilgang på vann og næring. Monstera trives ikke på liten plass, så sørg for å potte om i god tid. Bruk en potte med dreneringshull i bunnen og fyll den med god jord. Behold gjerne litt av den gamle jorda. Den nye potten bør være minst to størrelser større enn den opprinnelige. 

Stell av Monstera

  • Vindusblad liker seg i både lys og skygge, men ikke sterkt sollys.
  • Oppvarmede gulv er optimalt, men planten trives i vanlig stuetemperatur. 
  • Ikke sett potten i eller rett ved vinduet. 
  • Vann regelmessig, men la planten tørke lett opp mellom hver vanning. 
  • Dusj bladene med sprayflaske noen ganger i måneden. 

Les mer om stell av planter og bli inspirert av vårt store utvalg av potteplanter her.