Vi vet om ca 30 000 ville orkidéarter. Først i 1856 ble den første kunstige krysningen plassert i en blomsterpotte. Siden da har man mistet tellingen. Det antas at tallet orkidéer nærmer seg 100 000 hybrider. De vanligste artene som dyrkes fram er: Phalaenopsis, Cymbidium, Dendrobium, Multiflora, Vanda og Cambria.

Blomstringstiden varierer noe fra type til type, men vanligvis blomstrer de fra 3 – 8 måneder i året. Ved å klippe av den øverste delen av stengelen etter blomstring, ved stengelleddet (også kalt øyet), kan du få nye knopper. Følg med på hva planten gjør, den viser deg nemlig hvor du skal kutte: Når den visner ned til et ledd, skal du klippe av den visne delen. Visner den helt ned, klipper du den helt ned. Etterhvert vil det dukke opp en ny stengel fra bladfestet. Vær tålmodig, disse vakre blomstene tar seg ofte god tid.

3-grenet-XL-Phalaenopsis.jpg
Phalaenopsis
cymbidium.jpg
Cymbidium
Dendrobium.jpg
Dendrobium
paphiopedilum.jpg
Paphiopedilum
Vanda.jpg
Vanda
Cambria.jpg
Cambria

Stell av orkidéer

Orkidéer vil stå lyst og varmt, gjerne i vinduet, men ikke i direkte sol. De liker heller ikke over panelovner eller ved andre varmekilder. Planten vil da miste knopper, få skrukkete blader og inntørkede røtter. Når planten er mellom to blomstringsperioder, kan den godt stå litt kjøligere, for eksempel i soveromsvinduet. Slik samler den krefter. Pass på at temperaturen ikke synker under 15 grader! Disse skjønnhetene tåler ikke trekk og kulde. Skal du lufte, må du flytte orkidéen din til et annet rom.

Hvordan vanner man egentlig en orkidé? En orkidé kan IKKE stå med røttene i vann. Det beste er derfor å holde den innerste potten under rennende vann i noen sekunder. Pass på at røttene får renne godt av seg før du setter planten tilbake i vinduskarmen. Slik blir den godt dynket uten å drukne. Dette kan du gjenta en gang i uken, helst litt oftere når det er varmt. Ha gjerne orkidénæring i vannet.

floriss-orkide-alle-farger-1200.jpg