Perioden fra mars til mai er den aller beste for å potte om planter, når selve vekstsesongen er i full spring. Etter en lang og mørk vinter våkner plantene til liv, og når dagslyset fyller hjemmet forstår plantene at de endelig kan vokse seg større og sterkere!

potte-om-plantene-1.jpg
potte-om-plantene-2.jpg

Slik vet du at plantene må pottes om

Men, hvordan vet du om plantene dine trenger å pottes om? For å sjekke om plantene trenger større plass og friere luftveier sjekker du rett og slett hvor mye røttene har grodd. Er det lite jord igjen i plastpotta, er planten klar for et nytt og romsligere hjem. Tette eller trange potter gir nemlig dårlig vekst, og samtidig som du gir planten større plass, bør du også servere den ny og næringsrik jord. Start derfor prosessen med å velge riktig jord, til riktig plante.

Riktig jord

Skal du potte om sommerblomstene dine i krukker, velger du en god, næringsrik jord og en blanding av både kompakt og luftig jord er vanligvis det beste. Trenger planten god plass, vil kompakt jord ofte bli for tett, og det vil bli vanskelig for røttene å vokse. Om jorden skulle bli for lett, vil den inneholde mye luft, og derfor tørke raskt ut. Spør oss gjerne om hvilken jord vi anbefaler til akkurat dine planter, vi hjelper deg gjerne!

potte-om-plantene-3.jpg
potte-om-plantene-4.jpg

Slik potter du om plantene dine, steg for steg:

  1. Start med vanning og gi plantene godt med væske/vann/fuktighet. 
  2. Ta planten forsiktig ut av den gamle potten, og børst bort litt av jorden, samtidig som du fjerner visne røtter. 
  3. Her kan du gjerne separere røttene litt, og forbered dem på den gode plassen som kommer. 
  4. Legg et lag med lecakuler i bunnen av den nye potten på ca. 2 cm, for god og effektiv drenering.
  5. Fyll den nye potten med god kvalitetsjord, og plasser planten forsiktig oppi. 
  6. Pakk jorden godt rundt planten, pass på at jorden får god kontakt med røttene. 
  7. Vann så planten, og la den nyte sitt nye hjem!
potte-om-plantene-7.jpg
potte-om-plantene-8.jpg
potte-om-plantene-9.jpg

Vanning av planter etter ompotting

Etter du har pottet om, husk vanning! Gjennom vinterhalvåret «sover» nemlig potteplantene. Grunnet minimalt med dagslys og kaldere innetemperaturer vil de trenge mindre vann.  En av grunnene til at de grønne planene får gule blader om vinteren, kan være at de får i seg for mye vann. Med riktig vanning kan du hjelpe plantene med å holde seg grønne!

Slik vanner du

De aller fleste planter liker å tørke lett mellom hver vanning og en liten tommelfingerregel er at grønne planter med tykke blader trenger mindre vann enn grønne planter med tynne blader. Jo tykkere, jo mindre og jo tynnere, jo mer! Utekrukkene med sommerblomster tåler en del, og disse kan du vanne skikkelig godt. Avhengig av pottens størrelse, og plassering i forhold til vårsolen, vil du måtte vanne blomstene ca. to ganger i uka. Er jorda tørr på overflaten, ja da er blomstene klare for en ny dusj! 

potte-om-plantene-5.jpg
potte-om-plantene-6.jpg

Gi både potter og planter et nytt liv

Ved å potte om plantene, hjelper du ikke bare dem, men du gir også deg selv muligheten til en ny og frisk vår-makeover! Idet du gir planten et nytt hjem, kan du samtidig benytte anledningen til å fornye litt. Hos Floriss finner du pyntepotter i alle størrelser, i duse farger og vakre former. Ingenting gjør plantene dine lykkeligere enn lune solskinnsdager med god plass i en romslig og lekker potte.

Lykke til, god ompotting!