Liljer er populære og holdbare snittblomster, men også en plante som kan overvintre i hagen. Det er virkelig litt av et syn når de springer ut i full flor! Hos Floriss får du kjøpt norskproduserte liljer hele året. Som regel kan du velge mellom hvite, rosa og ferskenfargede nyanser. Liljer er allsidige skjønnheter; fine alene eller sammen med andre snittblomster. Klassiske, hvite liljer gir et rent og stilfullt uttrykk i vasen. I kombinasjon med andre snittblomster, som eukalyptus, roser og nelliker, blir inntrykket straks mer romantisk.

Tips! Ta bort de lange støvbærerne i blomsten, så slipper du at de søler farge.

liljer-er-snittblomstenes-ballerina-passer-i-hagen-sommer-som-vinter.jpg
liljer-er-snittblomstenes-ballerina-vakre-i-alle-farger-og-oppsatser.jpg

Liljer fra løk til blomst

Vi selger liljer av topp kvalitet fra norske gartnere. Den grasiøse planten starter livet som en (ikke fullt så elegant) løk og blir plassert i kasser med torvjord eller rett i jorden i gartneriet. Etter 7-12 uker har de lengste stilkene vokst over en meter. Hver enkelt stilk blir nøye vurdert av gartneren underveis. Liljene blir først plukket når de er store nok til å vise farge, men før blomsterknoppene har åpnet seg.

liljer-til-festbordet.jpg
liljer-kan-du-pynte-med-overalt-baade-ute-og-inne.jpg
liljer-er-snittblomstenes-ballerina-passer-i-hagen-sommer-som-vinter-2.jpg

Skjønne Märtha-liljer

Liljer er en slekt i liljefamilien, som først og fremst består av flerårige urter med løk. Det finnes 80 arter av liljer og blant dem mange vakre prydplanter som dyrkes som snittblomster og hageplanter. Den kanskje mest populære sorten, lilium longiflorum, har fått navnet Märtha-liljer etter kronprinsesse Märtha. Hun elsket hvite liljer og bar dem da hun giftet seg med Kong Olav; både i brudebuketten og brodert på det fire meter lange kjoleslepet. 

produksjon-av-martha-liljer-i-gartnerhall.jpgProduksjon av Märtha-liljer
den-mest-populaere-sorten-lilium-longiflorum-har-faatt-navnet-martha-liljer-etter-kronprinsesse-martha.jpg

Et syn for guder

Liljen er en av våre eldste hageplanter og blir ofte brukt som en metafor for skjønnhet og uskyld. I oldtiden ble den blant annet omtalt hos Homer, forfatteren av grekernes nasjonalepos Iliaden og Odysseen. Det sies at de gamle grekerne og romerne mente at liljer var guddommelig perfekte. De symboliserte mot, fruktbarhet, styrke, troskap, uskyld og håp. Det er definitivt noe staselig og høytidelig over denne blomsten; som passer like godt til et bryllup som i begravelse. 

oppsats-av-liljer-paa-bord-av-tre.jpg
liljer-i-alle-fasonger-og-farger.jpg
liljer-som-koser-seg-paa-stol-i-uterommet.jpg

Slik steller du liljer:

  • Snitt stilkene med en skarp blomsterkniv
  • Fjern blader som havner i vannet; de skaper bare bakterier
  • Sett liljene i rent og kaldt vann
  • Bruk alltid holdbarhetsmiddel i vannet
  • Plasser solsikkene kjølig om natten