Det er på tide å fylle vasen med kortreiste gledesspredere! Våre skjønne tulipaner kommer ikke fra Nederland, som mange kanskje tror, men fra norske gartnere.

Tulipaner er noen av de mest populære snittblomstene i Norge. Vi elsker å fylle hjemmene våre med disse langstilkede skjønnhetene! Og litt ekstra stas er det når blomstene har kort vei fra gartneri til vase. Våre norske gartnere produserer kortreiste, ferske og friske tulipaner av beste kvalitet.

tulipaner-miks-1-norske-tulipaner-ny-2022-floriss.jpg
tulipaner-2-norske-tulipaner-ny-2022-floriss.jpg

Kortreiste fargeklatter

Tulipanene du finner i din nærmeste Floriss-butikk kommer blant annet fra gartneriet Matthè Schouten i Lier utenfor Drammen. Her produseres det over 20 millioner tulipaner hvert år! Det er søsknene Christel og Sebastian som driver den tradisjonsrike familiebedriften, men faren Matthè er stadig innom med hint og vink. Han vokste opp i tulipanåkrene i Nederland, og står for kvalitetssikringen av tulipanløkene som leveres til gartneriet.

nederlanske-tulipaner-til-toerking-3-norske-tulipaner-ny-2022-floriss.jpg
tulipaner-loek-4-norske-tulipaner-ny-2022-floriss.jpg

Hva skjer med tulipanene før de havner i vasen din?

 • Tulipanløkene blir tatt opp i Nederland.
 • Der blir de sortert, tørket og satt kjølig.
 • Deretter fraktes tulipanløkene til drivhuset i Lier utenfor Drammen.
 • Når tulipanløkene havner i et godt og varmt miljø, tror de at våren har kommet og begynner å spire.
 • Tulipanene trenger alle de fire årstidene for å kunne danne kronblader og bli blomster.
 • Etter at tulipanene blir høstet fra gartneriet, lagres de tørt og kjølig i våre Floriss-butikker.

Høysesongen for tulipaner er fra begynnelsen av desember og fram til påske, og det dyrkes over 30 forskjellige sorter tulipaner i flotte farger og fasonger. Utenfor sesongen produserer gartneriet Matthè Schouten liljer i stort monn (nærmere bestemt en halv million i året) til stor glede for mange av kundene våre.

nederlanske-tulipaner-til-toerking-5-norske-tulipaner-ny-2022-floriss.jpg
tulipaner-miks-6-norske-tulipaner-ny-2022-floriss.jpg

Noen tulipan-favoritter

I Floriss har vi også satt i gang en egen produksjon av mer eksklusive tulipaner. Dette er blomster med et helt spesielt dekorativt utseende! Blant våre favoritter er de doble tulipanene som minner om peoner. Vi har valgt å kalle dem interiørtulipaner, fordi de er ekstra vakre og holdbare (Interiørtulipaner) Blomstene kan gjerne få litt god plass i vasen, slik at hver og en av dem blir en dekorasjon i seg selv.

Til påske er selvsagt gule tulipaner en sikker vinner, men i Floriss ser vi at stadig flere ønsker seg en lekker miks av forskjellige farger i vasen. Derfor er den store buketten med 20 fargeglade tulipaner vår aller mest populære bukett!

tulipaner-vinter-9-norske-tulipaner-ny-2022-floriss.jpg
hvite-tulipaner-10-norske-tulipaner-ny-2022-floriss.jpg
tulipaner-vinter-11-norske-tulipaner-ny-2022-floriss.jpg

Tulipanens historie

Tulipanen er i slekt med liljefamilien, og stammer opprinnelig fra Tyrkia. Den fargerike blomsten har imidlertid vært populær i Europa helt siden 1500-tallet. De første tulipanene kom til Norge høsten 1596, da en lege ved navn Henrik Høyer dro til Holland og fikk med seg masse løk og knoller hjem til Bergen. Året etter blomstret de første tulipanene i Norge. 400 år har gått siden den gang, men tulipaner er fremdeles en høyt elsket sesongblomst her til lands.

Visste du at legenden bak tulipanens opphav stammer fra antikkens Persia? Det er en dramatisk kjærlighetshistorie, der en kvinne blir drept av røvere og mannen hennes rir utfor et stup i ren fortvilelse. Der blodet til den unge mannen trekker ned i jorda, vokser det opp noen vakre, røde blomster. Disse blomstene har ingen sett før, men fasongen ligner på en turban og derfor fikk blomsten det persiske navnet «Toliban».

tulipaner-miks-7-norske-tulipaner-ny-2022-floriss.jpg
tulipaner-miks-8-norske-tulipaner-ny-2022-floriss.jpg

Slik tar du vare på tulipaner

 • Tulipaner selges tørre. Det vil si at de har stått tørt og kjølig siden de ble høstet fra gartneriet.
 • Tulipanene «sover» og våkner først til live når du snitter dem og setter dem i vann.
 • Snitt to centimeter av stilkene rett over med en skarp kniv og sett buketten i kaldt vann. Behold plasten på tulipanene i en times tid, slik at de får en fin fasong i vasen.
 • Setter du tulipanene kjølig om natten, holder de seg lenger. Tulipaner utvikler seg nemlig i takt med temperaturen i rommet. Derfor lønner det seg ikke å ha dem i nærheten av en varmekilde.
 • Tulipaner er tørste blomster. Fyll på med friskt og kaldt vann hver dag!
 • Tenk på hvor du plasserer tulipanene. Frukt utsondrer etylen, som påskynder aldringen av blomstene.