bli-blomsterdekoratoer-1.jpg
bli-blomsterdekoratoer-2.jpg

Blomsterdekoratør som yrke

Å jobbe med vakre blomster hver dag, å få utfolde seg kreativt, å kunne forstå mennesker og deres behov, å få være med på å gjøre de viktigste dagene i folks liv spesielle – alt dette er en del av det å være blomsterdekoratør!

Mulighetene innenfor yrket er mange. Du kan jobbe i en blomsterbutikk og være med på å lage vakre blomsteroppsatser til folks spesielle dager som dåp, bryllup, konfirmasjon, høytider, bursdager eller andre anledninger. Det er også mulig å åpne egen blomsterbutikk og bli din egen sjef. Andre muligheter er å jobbe med blomsterdesign for arrangementer, eventer eller for motemagasiner som gjør fotoshoots.  Andre muligheter er å ta mesterbrev og bli blomstertekniker eller å jobbe med botanisk design.

Det blomstrer av muligheter!
 

bli-blomsterdekoratoer-3.jpg
bli-blomsterdekoratoer-4.jpg

Utdanning for å bli blomsterdekoratør

Det finnes mange måter å få fagbrev i blomsterdekoratørfaget, og du kan oppnå det både ved utdanning og ved praksis. Her ser vi litt nærmere på begge deler. 

Bli blomsterdekoratør ved utdanning

Når man begynner på videregående skole er det mange som begynne å se for seg hva man skal bli. Dersom du tenker i retning blomsterdekoratør, finnes det to løp du kan følge på videregående.

Det ordinære løpet du kan gå i offentlig skole er 2 år på blomsterdekoratørlinje på videregående og så være i praksis i 2 år i en bedrift. Men, det er ikke alle steder det finnes en videregående skole med blomsterdekoratørlinje. Da er alternativet å gå første året på ferdig på videregående, for så å være i praksis i 3 år.

bli-blomsterdekoratoer-5.jpg
bli-blomsterdekoratoer-6.jpg
bli-blomsterdekoratoer-7.jpg

Bli blomsterdekoratør ved praksis

Dersom man vet tidlig at man ønsker å jobbe med blomster som yrke er det også mulig å rett i praksis etter ungdomsskolen. Da vil praksistiden bli på 4 år, og man må i tillegg ta fellesfagene på en videregående skole. 

Dersom du allerede er ferdig på videregående og så bestemmer deg for å bli blomsterdekoratør er det mulig å ta Grunnopplæringskurset på BLOK. (BLOK er et opplæringskontor som kvalitetssikrer opplæringen for sine medlemsbedrifter). Det kan du ta deltid 3 dager i uken over ett skole år, det gir 6 måneders godskriving, og praksistiden din vil så bli på 3 år. 

En annen vei til yrket er praksiskandidatordningen. Dersom du har minst 5 års relevant utdanning eller praksis og har bestått en VG3-eksamen i faget kan du ta fagprøven. 

Et siste alternativ er en blanding av lærling og praksiskandidatordningen. Dersom du har minst 1 års praksis, og er ansatt i en bedrift, varierer læretiden fra mellom 1 og 3 år. Her ser man gjerne på hva slags utdanning og praksis du har fra før, og det stilles ikke krav til at du må ha fellesfag fra videregående. 

Veiene til blomsterdekoratør-yrket er mange. Det som er sikkert er at i andre enden venter et kreativt, lekent og givende yrke med massevis av spennende muligheter!