alstromeria-1.jpg
alstromeria-2.jpg

Alstroemeria, også kalt peruansk lilje eller inkalilje, er blant våre vakreste og mest holdbare blomster. Den tilhører liljefamilien, noe som blant annet kan sees på de trompetformede blomsterhodene med gult sentrum. 

Alstroemeria krever lite og er et godt kjøp for deg med dårlig tid (eller bare god smak). Med enkle grep kan snittblomsten hold seg like fine i opptil tre uker! (se tipsene nederst i artikkelen).

alstromeria-3.jpg
alstromeria-4.jpg

Derfor elsker vi alstroemeria

Hos din nærmeste Floriss får du alstroemeria i hvitt, rosa, lilla, rødt og gult  – og alle nyanser imellom – gjennom hele året. Her er det bare å mikse og matche til du er fornøyd med uttrykket. Jo flere farger, desto mer iøynefallende blir resultatet. 

Avskåren alstroemeria fungerer like fint i store, voluminøse buketter som i lave og tette. Vi har dem i forskjellige lengder; fra korte og opptil 80 centimeter lange. Blomstene kan kanskje virke anonyme ved første øyekast, men bare vent til knoppene springer ut!  

Det er altså to grunner til at vi elsker alstroemeria: lang holdbarhet og et rikt fargeutvalg. Hva mer kan vi be om?

alstromeria-7.jpg
alstromeria-8.jpg
alstromeria-9.jpg

Opprinnelse og historie

Alstroemeria ble først oppdaget i det 18. århundre av den svenske botanikeren Baron Von Alströmer, som introduserte den til Europa. Blomsten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, der den vokser vilt fra et stykke oppe i Andesfjellene og helt ned mot kysten. Her har den lært seg å trives med forskjellige temperaturer og jordsmonn, noe som forklarer holdbarheten. Kallenavnene inkalilje og peruansk lilje refererer til dens naturlige habitat i de kjølige fjellområdene i Chile, Peru og Brasil.

alstromeria-5.jpg
alstromeria-6.jpg

Slik steller du Alstroemeria

  • Sørg for at blomstervasen er helt ren
  • Fyll vasen med kaldt vann
  • Bruk holdbarhetsmiddel
  • Rens stilkene slik at ingen blader havner i vannet
  • Snitt stilkene på skrått med en skarp kniv
  • Bytt vann hver tredje dag
  • Sett blomstene kaldt om natten