Alpefiolen er i butikk i august, og den lilla blomsten er nydelig å få i hus nå som vi går mot høst og gjerne ønsker oss flotte potteplanter inne. Det finnes rundt 20 ulike arter av flerårige flerårige blomst med knoll, og den mest kjent er alpefiol. Den kommer fra Midtøsten og middelhavsområdet, der den vokser i kratt og står i full blomst på vinteren. Fra rundt 1900-tallet startet vi å dyrke den her i landet. 

stell-av-alpefiol-1-floriss.jpg
stell-av-alpefiol-2-floriss.jpg

Stell av alpefiol

Dette er en plante som trenger riktig behandling for å klare å overleve hjemme i stua og her er noen av de viktigste tingene du bør tenke på, for å få alpefiolen til å blomstre og trives hos deg!

Plassering

Hold alpefiolen unna for varme rom, plasser den heller et sted der vinduer står åpne og temperaturen er svalere, som på et soverom, i en vinterhage eller i gangen. Den kan også fint stå utendørs på trappa eller på balkongen på høsten, før frosten kommer. 

Temperatur

Alpefiolen liker dårlig å ha det for varmt, den trives aller best i kjølige og svale rom med lave temperaturer. Rundt 15 grader er en fin temperatur for alpefiolen og faktisk så tåler den ned mot 0 grader og også noen frostnetter. 

stell-av-alpefiol-3-floriss.jpg
stell-av-alpefiol-4-floriss.jpg

Lys

Den trives best i sollys og med mye lys, men liker ikke for sterkt og direkte sollys. Med nok lys vil knollen skyte nye knopper og fortsette å blomstre.

Vanning

Vann alpefiolen litt hver dag og husk å bruke i romtemperert vann, den liker nemlig ikke for kaldt vann. Ikke bruk for store mengder, den liker å vannes jevnlig, men skal helst ikke være for fuktig eller for tørr. Hell vann i skålen, ikke direkte på planten.

Jord og gjødsel

Alpefiolen liker seg i næringsrik jord, som blomsterjord. Du kan gi den litt blomstergjødsel vinterstid, for litt ekstra næring.

Lykke til med din alpefiol!