Visste du at så mye som 30% av maten vi spiser er avhengig av pollinering fra insekter? Det samme gjelder rundt 80% av ville, blomstrende vekster. At en tredjedel av biene i Norge står i fare for å dø ut, er et alvorlig problem for økosystemene på jorden. 

Her til lands er sannsynligvis 12 av 206 biearter allerede borte for godt, ifølge Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA). Du kan gjøre en forskjell ved å plante bievennlige blomster i hagen og på uteplassen. Da hjelper du biene gjennom sesongen, og får et mer levende og fargerikt uterom på kjøpet.

bievennlige-blomster-blid-dame-plukker-potteplanter-paa-gartneri.jpg
bievennlige-blomster-lavendel.jpg

5 bievennlige blomster

Så, hvilke blomster liker biene best? Både farge, form og duft spiller inn, men generelt kan vi si at blomster som er rike på nektar og pollen er sikre vinnere. Samtidig er det viktig å tenke på blomstringstid og mangfold, slik at pollinatorene har tilgang på mat gjennom hele sesongen - fra tidlig vår og utover sommeren. 

 

bievennlige-blomster-margeritter.jpgMargeritt
bievennlige-blomster-thejoyofplants-lavendel.jpgLavendel
bievennlige-blomster-solsikkere.jpgSolsikke
bievennlige-blomster-lavendel-i-gartneriet.jpgSalvie
innsektsvennlig-merke.jpg
bievennlige-blomster-bridal-crown-stemor.jpgStemor

Lag et rotehjørne i hagen

Bier elsker mangfold. Derfor sliter de med å klare seg når landskapet endrer seg som følge av for eksempel urbanisering og industrialisert jordbruk. Pollinatorene finner ikke lenger den maten de trenger for å overleve. I tillegg til å plante bievennlige blomster, kan det derfor være nyttig å anlegge en blomstereng eller lage et rotehjørne i hagen hvor du lar det gro fritt. Rot til ære for biene i sommer! 

Les om bærekraftige blomster her

bievennlige-blomster-dame-plukker-potteplanter-paa-gartneri.jpg
bievennlige-blomster-blid-dame-med-blomster-i-kurv-paa-gartneri.jpg