Monstera deliciosa, eller vindublad, er en av våre mest populære grønne planter. Med de karakteristiske, store bladene har den seilt opp som et aldri så lite stilikon på Instagram. I tillegg til å være fotogen, er planten lettstelt og robust. Mer Monstera i monitor, takk!

Populære Monstera

Vindusblad stammer opprinnelig fra de tropiske regnskogene i det sørlige Mexico. Det sies at de karakteristiske hullene i bladene er blitt til fordi det blåser mye i disse områdene. I sine naturlige omgivelser kan planten bli opptil 10 meter høy med en halv meter brede blader. 

Hvorfor er grønne planter blitt så trendy? 

monstera-vindusblad-ranli-ranveig-3-2021.jpg
groenne-planter-monstera-vindusblad-2.jpg

Monstera i sitt naturlige habitat

Monstera er jungeldyr som liker å klatre på andre planter. Derfor kan det være lurt å stabilisere den med en støttepinne, så du unngår at grener og blader vokser både hit og dit. Det er vilt, vakkert og mange foretrekker det slik, men pass på at planten har det bra underveis.

I regnskogen spirer vindusbladets frø på bakken. Frøplantene søker mot mørket helt til de finner et tre å klatre på. I naturlige omgivelser kan luftrøttene bli veldig lange. Dessuten kan plantene både blomstre og få frukt. Frukten er grønn, kongle-aktig og giftig når den er umoden. 

Slik innreder du med store grønne planter. 

monstera-vindusblad-2.jpg
monstera-vindusblad-3.jpg

Trives vindusbladet mitt?

Planten med de store, flikete bladene er robust og lettstelt. Den er flerårig og kan vokse seg veldig stor. Blir det i meste laget, lønner det seg å klippe bladene litt i toppen.

En monstera med gule blader har det ikke spesielt bra. Pass på at den ikke står i direkte sollys og unngå å vanne den for ofte.

groenne-planter-monstera-vindusblad-1.jpg
groenne-planter-monstera-vindusblad-4.jpg

Planter i mange varianter

Monstera tilhører myrkonglefamilien og er navnet på en slekt som består av over 50 forskjellige arter av klatrende planter fra det tropiske amerika. Deliciosa er navnet på èn av artene, men det finnes mange monstera-typer å velge mellom. Monstera variegata, adansonia og minima, for eksempel. 

De siste årene har det blitt populært å ta stiklinger av vindusblad, gjerne sjeldne typer, og bytte dem på plantetreff. Enkelte varianter selges for tusenvis av kroner!

groenne-planter-monstera-vindusblad-3.jpg
monstera-vindusblad-i-kurv-og med -lampe.jpg

Hvordan ta stikling av Monstera?

1) Ta stiklinger når planten får spontane skudd. Separer de nye skuddene og grav dem forsiktig opp.

2) Du kan også klippe av en stilk og sette den i en vase. Med tiden vil stilken få røtter som du kan plante i en ny potte. 

Hvordan potte om Monstera?

En større potte gir bedre tilgang på vann og næring. Planten trives ikke på liten plass, så sørg for å potte om i god tid. Bruk en potte med dreneringshull i bunnen og fyll den med god jord. Behold gjerne litt av den gamle jorda. Den nye potten bør være minst to størrelser større enn den opprinnelige. 

Stell av Monstera

  • Vindusblad liker seg i både lys og skygge, men ikke sterkt sollys.
  • Oppvarmede gulv er optimalt, men planten trives i vanlig stuetemperatur. 
  • Ikke sett potten i eller rett ved vinduet. 
  • Monstera trenger ikke nødvendigvis mye vann. Vann planten et par ganger i uken og la den tørke lett opp mellom hver gang. 
  • Dusj bladene med sprayflaske noen ganger i måneden. 

Les mer om stell av planter og bli inspirert av vårt store utvalg av potteplanter her.