Ardisia, også kjent som julebær eller korallbær, er en dekorativ og lettstelt plante som passer perfekt til advent. Vi synes den dyprøde skatten har fått ufortjent lite oppmerksomhet, for det er vår absolutte julefavoritt! Her får du vite mer om planten og hvordan du lykkes med den.

oensk-julen-velkommen-ardisia-jul-1-20.jpg
oensk-julen-velkommen-ardisia-jul-2-20.jpg

Ardisia - dekorative julebær

Ardisia stammer fra Øst-Asia og tilhører nøkleblomfamilien. Slekten omfatter flere hundre arter av eviggrønne busker. Vår vesle julefavoritt er formet som en busk med dyprøde bær under blanke, mørkegrønne blader. Det sies at den blir kalt julebær fordi bærene er som rødest på selveste julaften. Vi har også en variant med hvite bær. 

Planten blomstrer i juni. Etter hvert erstattes de små hvite eller rosa blomstene med røde eller hvite bær. De røde er spesielt dekorative til jul og varer til neste blomstring (i opptil et halvt år). Med andre ord kan du nyte synet av dem gjennom hele adventstiden.

Ardisia er allergivennlig, svært holdbar og tåler lett tørke mellom hver vanning. Den perfekte førjulsgaven til deg selv eller noen du er glad i!
Du kan bestille den her.

ardisia-julens-fineste-«hemmelighet»-rode-og-hvite-i-potte-paa-bordet.jpg
ardisia-julens-fineste-«hemmelighet»-rode-og-hvite-og-gule-i-trapp.jpg
ardisia-julens-fineste-«hemmelighet»-rode-i-potte-paa-julebordet.jpg

Slik pynter du med julebær

Oppskriften på årets mest stemningsfulle bord: vakkert porselen og elegante glass i kombinasjon med ardisia, kongler og granbar. Kle pottene med mose for et spesielt naturlig uttrykk. Ikke glem levende lys!

Ardisia gjør seg også godt i en enkel potte, gjerne med rød julesløyfe rundt. Bærenes rødfarge er på sitt vakreste og mest intense i desember, derav kallenavnet julebær. Husk: bærene er ikke spiselige, men heller ikke giftige.

Slik steller du ardisia

  • Ardisia er glad i mye lys, men ikke sterk sol. Det kan gi svimerker på bladene.
  • Om vinteren liker ardisia å stå lyst og noe kjøligere. Du bør la det øverste jordlaget tørke opp mellom hver vanning. 
  • Ikke sett planten i nærheten av en varmekilde. Bærene holder seg lenger i kjøligere rom.