Romantikk, takk! Pelargonia er en høyt elsket sommerblomst, og har vært en favoritt her til lands siden slutten av 1700-tallet. Vi får rett og slett ikke nok av den klassiske og hardføre pelargoniaen. Den er lettstelt, tåler mye sol og blomstrer villig gjennom hele sesongen. 

pelargonia-passer-perfektt-ute-som-inne.jpg
pelargonia-i-potter-av-keramikk.jpg

Pelargonia i mange varianter

Pelargonium er en slekt av blomstrende planter som består av rundt 280 arter. Hos oriss får du pelargonia i mange herlige farger og varianter, som pelargonia zonale, engelsk pelargonia, slyngpelargonia og pelargonia retro (dronning Ingrid). Sistnevnte har sarte, rosa blader og er det ideelle valget for deg som vil skape sommerlig nostalgi på uteplassen. Generelt er vi glade i de rosa og røde variantene, som gjør seg nydelig alene eller sammen med for eksempel bacopa og lobelia. 

 

pelargonia-pynter-opp-alle-rom.jpg
pelargonia-i-gartnerhall-i-full-blomst.jpg
pelargonia-til-festbordet.jpg

Hvordan stelle pelargonia?

Pelargonia er fine inne, men trives aller best utendørs på en lys og solrik plass. Plant den i krukker, ampler og balkongkasser eller i blomsterbedet. Følger du disse enkle stelletipsene, er sjansen stor for at du kan ha din pelargonia i år etter år: 

  • Tåler ikke frost.
  • Liker seg best på en lys og solrik plass.
  • La jorden tørke lett opp mellom hver gang du vanner.
  • Trenger porøs, luftig og næringsrik jord.
  • Plant i store krukker slik at røttene får rom til å utvikle seg. 
  • Knip av visne blomster underveis.
  • Planten er ikke spesielt glad i vått vær; sett den gjerne under tak når det regner.
pelargonia-passer-perfektt-ute-som-inne.jpg
praktfulle-pelargonia-i-full-blomst-.jpg

Overvintring

Før frosten kommer bør du plassere pelargoniaen innendørs, gjerne i kjelleren hvor det er mørkt og kjølig. Ta av gamle blader og fjern det meste av jorden. I mars kan du ta den fram igjen, sette den lyst og tilføre ny, næringsrik jord i potten. Pelargonia vokser seg større og blomstrer rikere for hvert år du tar den fram. Det gir en herlig følelse å kunne glede seg over ny, rik blomstring om sommeren.