En ting er det fantastiske utseendet – en annen ting er treets fascinerende historie og egenskaper. Hør bare her: Tempeltreet ser ut til å være den plantearten på jorda som har eksistert uendret i lengst tid. I Kina står verdens eldste utgave, et 3500 år gammelt tre. Og som om ikke det var nok, har man funnet fossile avtrykk av Ginkgoblader som kan dateres 230 millioner år tilbake i tid. La oss si det på en annen måte: Hvilke andre plante eier du, som har overlevd istiden?

ginko-1.jpg
ginko-2.jpg
ginko-3.jpg

I dag dyrkes tempeltrær i hager, parker og gatemiljøer i tempererte og subtropiske strøk over hele verden. Også i Norge kan treet klare seg godt utendørs, særlig i de mildeste strøkene av landet. I Botanisk hage i Oslo finnes flere Ginkgotrær. Det største ble plantet i 1870 og er antakelig det eldste i Nord-Europa.

Når du kjøper Ginkgo biloba hos Floriss, får du med deg en ganske liten vekst. La deg ikke lure av det beskjedne oppsynet – så fort du har kommet over dørstokken hjemme, kan du virkelig more deg over utviklingen. Bladene kommer raskt, og er mange. Det er nesten så du kan se treet vokse fra dag til dag! La det gjerne stå inne først, slik at stammen og greinene får vokse seg til. Men bare vent … Tempeltrær kan bli opptil 50 meter høye og svært gamle!

Visste du forresten at …

  • Ginkgo biloba har blitt et yndet fotoobjekt i interiørmagasiner og blogger?
  • Ginkgo biloba brukes ofte i medisin og i ulike legemidler. I de senere tiårene er det utført hundrevis av vitenskapelige studier på tempeltreets kjemi, farmakologi og kliniske effekter.

ginko-800x533.jpg

Stell av Ginkgo biloba

  • Plant gjerne Ginkgotreet i en potte som er litt større enn den som fulgte med fra butikken. Plant om i større potter etterhvert som treet vokser!
  • Bruk kvalitetsjord og sørg for god drenering.
  • Gjødsle Ginkgotreet om våren, og hold det deretter jevnt fuktig gjennom sommeren.
  • Ginkgo biloba klarer seg godt i krukker på terrassen om sommeren, men potten er for liten til at treet tåler frost. Ta derfor med deg treet inn når vinteren kommer.
  • I lune strøk kan Ginkgotreet overvintre ute hvis du planter det i jorda, helst på et litt skjermet sted. Dekk det gjerne til om vinteren, dette er spesielt viktig de første årene.
  • Treet liker å stå lyst men skån det gjerne for den mest stekende solen –spesielt når den er ung. Ettermiddagssol er helt perfekt.