Hortensia, eller "hydrangea macrophylla", er en av våre mest populære potteplanter. Den setter farge på omgivelsene med sine frodige blomsterklaser. Velg mellom gule, hvite, himmelblå, lilla og rosa nyanser. Hortensia er en allsidig plante som blomstrer lenge, og gjør seg like fint på stuebordet som i vinduskarmen.

Derfor elsker vi Hortensia

Hortensia stammer opprinnelig fra Sør-Japan. Det var den franske botanikeren Philbert Commerson som først introduserte planten til Europa på 1700-tallet. Den vakre og fargerike blomsten fikk navn etter kjæresten hans, Hortense Barré.

Akkurat som Philippe elsket sin Hortense, elsker vi Hortensia – i alle farger og varianter. Det er en populær stueblomst, men ekstra stas er det når sesongen for hagehortensia begynner. De store plantene lager fargefest i hagen! Les mer om Hortensia Magical her.

hortensia-lilla-metallvase.jpg
hortensia-rosa-flettet-kurv.jpg
hortensia-lilla-flettet-kurv.jpg

Hortensia - en vakker fargeklatt

Det botaniske navnet for Hortensia, Hydragea, betyr "vannfat" eller "vannkrukke". Dette er en plante som trenger mye vann, så pass for all del på at den ikke tørker ut. Under blomstringen bør jorden holdes jevnt fuktig. Du kan gjerne dusje bladene daglig, men unngå at de blir skjoldete.

Hortensiaen liker naturlig dagslys. Det kan være lurt å plassere den i nærheten av et vindu, men husk at den ikke liker å "steke" i direkte sollys. En hortensia trives fint i stuetemperatur, men skal aller helst stå svalt (ned mot 15 grader). Da holder den seg fin enda lenger.

Når hortensiaen er avblomstret, kan du plante den i en krukke, og plassere den i halvskygge på uteplassen. Da vil blomsten komme igjen år etter år etter år. Du kan også plante den rett i jorden, men ikke for tidlig om våren.

hortensia-alle-farger-varianter.jpg
hortensia-blaa-jente.jpg

Visste du at hortensia kan skifte farge?

Hortensia er en surjordsplante som kan skifte farge basert på jordens ph. Med høy pH-verdi, altså en alkalisk jordblanding, blir fargen rosa. Ved lav pH-verdi blir fargen blå eller lilla. Prøv selv, kanskje du får din egen planten til å skifte farge? Hvite hortensiaer er de eneste som forblir upåvirket, samme hvilken surhetsgrad jorden har.

hortensia-gronn-blaa-vase-glass.jpg
hortensia-alle-farger-varianter-fellesbilde.jpg

Slik steller du hortensiaen

  • Planten trenger mye vann. Den blomstrer enda lenger hvis du sørger for at den står i fuktig jord.
  • Den tørste planten liker ikke å stå med vann i skålen, så bruk en bøtte når du vanner den; dypp potten helt under, la den trekke godt og sett den tilbake i pyntepotten.
  • En innehortensia kan plantes ut i hagen når våren kommer. Med litt tid kan den bli til en hagehortensia og blomstre lenge.
  • Hagehortensia trives best i halvskygge. Samtidig vet den å sette pris på en jevn dose med direkte sollys, kanskje særlig kveldssol.
  • Gjødsle planten hver 14. dag gjennom hele vekstperioden, så belønner den deg med å bli et misunnelsesverdig blikkfang i hagen!