Det er ikke uten grunn at julestjerne er landets mest populære juleblomst. Kraftige, mørkegrønne blader, fargerike høyblader i en stjerneformet sirkel og knappelignende små blomster (cyanthier) i midten. Til sammen utgjør de en av våre mest kjente og kjære juledekorasjoner.

Mange forbinder julestjerne med den klassiske, røde varianten, men i dag finnes den i mange forskjellige farger og størrelser. Floriss har julestjernen som passer ditt interiør og din pyntestil. I år er vi spesielt glade i de burgunderrøde og kanelfargede typene.

julestjerne-burgunder-vises-frem-i-potte-jul.jpg
julestjerne-kanel-dobbel-amarylis-jul.jpg

Verdenskjent stjerne

Julestjernens hjemland er Mexico og Guatemala. Her vokser den som en eviggrønn busk som kan bli flere meter høy. I 1828 kom Joel Robert Poinsett, den første amerikanske ambassadøren, til Mexico.

Han syntes planten var vakker og bestemte seg for å ta den med tilbake til USA. Der fikk planten navnet poinsettia etter oppdageren selv. Den 12. desember feirer vi julestjernens dag til ære for Poinsett, mannen som gjorde julestjernen kjent.

På begynnelsen av 1900-tallet fikk den tyske emigranten Paul Ecke ideen om at planten med de røde høybladene ville gjøre suksess som juleblomst. Julestjernen kom til Norge via Danmark - og resten er blomsterhistorie.

julestjerne-hvit-oransj-i-kurv-jul.jpg
julestjerne-roed-og-burgunder-i-potte.jpg
julestjerne-oransj-vises-frem-i-vase-jul.jpg

Slik pynter du med julestjerne

Julestjerne er et perfekt utgangspunkt når du vil skape en stemningsfull og tradisjonell jul. Den klassiske, røde varianten er fin å kombinere med annen naturlig pynt, som vintergrønne busker, kongler og mose. Kle potteskjuleren med mose for et spesielt naturtro uttrykk.

Har du en nordisk eller moderne julestil, vil en hvit eller kanelfarget julestjerne understreke stemningen. Vil du skape mer spill? Sett sammen julestjerner i forskjellige farger. Det er alltid spennende å kombinere klassiske elementer med mer rustikk eller røff julepynt.

julestjerne-svibel-ardisia-i-vindu-jul.jpg
julestjerne-hvit-i-potte-jul.jpg

Slik steller du julestjerne

  • Julestjernen liker å stå lyst, men er følsom for både kulde og for mye varme.
  • Ikke plasser julestjernen i nærheten av en varmeovn eller i trekk.
  • Unngå kulde ved transportering.
  • Julestjernen liker å bli vannet lite, men ofte. La gjerne planten tørke opp litt mellom hver vanning.