Lavendel er en populær plante med lang blomstringstid. Den blålilla blomsten dufter deilig av krydder og minner om sol og varme. Navnet stammer fra latinske lavare som betyr vaske fordi den har blitt brukt i såpe og vaskemidler i århundrer. Kanskje er du blant dem som har kjøpt med små duftposer eller eteriske oljer hjem fra ferie?

I dag er lavendel først og fremst en prydplante, selv om den også brukes mye i parfymeindustrien og som smakstilsetter. De tynne stilkene med sølvgrå blader og karakteristiske blomster er en fryd for øyet. Planten trives i områder som minner om den middelhavske opprinnelsen. Solrike og tørre steder, rett og slett.  

Lavendel - derfor elsker vi den

Nei, du trenger ikke grønne fingre for å få middelhavsstemning. Lavendel er en enkel plante å lykkes med. Den robuste stauden trives i bed, krukker eller små vaser. Samtidig blomstrer den år etter år, trenger lite vann og elsker å steke seg i solen. Det finnes flere sorter lavendel å velge mellom - alle med en karakteristisk lilla farge.

Vår favoritt er den overvintrende Lavandula Angustifolia. Butterfly er også vakker, men ikke like hardfør. Sistnevnte har imidlertid større blomster enn vanlig lavendel og kan blomstre gjennom hele sommeren. Generelt blomstrer staudene i juli og august, men du finner dem hos oss i Floriss allerede fra mai.

floriss-lavendel-morte.jpg
floriss-lavendel-bukett.jpg
floriss-lavendel-krukke.jpg

Tips og triks

Er du flink til å knipe av visne blomster underveis, blir blomstringen kraftigere og vakrere. I tillegg kan du beskjære planten jevnlig, slik at du får en fin og kompakt form på den. Flerårig lavendel er en staude. Hele planten får visne blomster når frosten setter inn. Når våren kommer, skyter den nye skudd og får velduftende blomster. Pssst... Brunsnegler liker ikke duften av lavendel.

floriss-lavendel-tallerken.jpg
floriss-lavendel-botte.jpg

Uimotståelig lavendelduft

Tørket lavendel dufter herlig! Nettopp derfor blir det flittig brukt i både parfymer og eteriske oljer. Det sies også at blomsten har en god medisinsk effekt, samtidig som lukten virker avslappende på kropp og sjel. Innendørs kan du legge duftposter mellom klærne i skuffen eller på badet. 

Dersom lavendelblomstene skal tørkes, bør de høstes like før de springer ut. Legg dem på et svalt sted. Tørket lavendel bevarer duften lenge, og egner seg godt i duftposer eller til potpurri. Du kan også bruke frisk lavendel i en god olje. Sett oljen i en solrik vinduskarm og rist jevnlig på flasken for å frigjøre en deilig duft. Perfekte smågaver!

floriss-lavendel-glass.jpg
floriss-lavendel-bukett-2.jpg
floriss-lavendel-humle.jpg

Bievennlig plante

Visste du at lavendel er en bievennlig plante? Over 30% av maten vi spiser stammer fra planter som er bestøvet av bier. Derfor er det et alvorlig problem at mange pollinerende insekter står i fare for å forsvinne, også i Norge. Du kan gjøre en innsats for å hjelpe biene ved å kjøpe planter de liker.

floriss-lavendel-trapp.jpg
floriss-lavendel-fat.jpg

Slik steller du lavendel

  • En lettstelt staude.
  • Krever lite vann og gjødsel.
  • Trives best når den plasseres på en solrik plass.
  • Liker seg i godt drenert og sandholdig jord.
  • Bør klippes/beskjæres helt ned før det blir vinter. Da kommer det nye fine skudd neste vår.

Les mer om stell av blomster og la deg inspirere av vårt utvalg.