Peoner er overdådige i all sin enkelhet. Fine alene og sammen med andre avskårne blomster. Du lurer kanskje på hvor du bør kjøpe peoner av god kvalitet og når de er i sesong? Fra slutten av april til slutten av juni finner du dem i forskjellige nyanser av rosa, hvitt, rødt, dyp burgunder og korall hos din nærmeste Floriss. Våre vakre peoner kommer fra Marokko, Italia, Frankrike og Holland; hvor enn blomstene er finest til enhver tid. Bestselgeren er Sarah Bernhardt, en delikat og lys rosa peon med store kronblader.

Peoner 00015.jpg
 
Peoner4_Ranveig Klingberg Lia.jpg
 

Peoner til store og små anledninger

Peoner passer til alle anledninger. Våre fineste og mest populære lyserosa peoner er faste innslag i brudebukettene om våren. Men det er sannelig ikke feil med litt romantikk til hverdags heller. Sesongen for peoner er kort; det gjelder å nyte synet og duften så ofte du kan. Fyll vasen med dine favoritter eller gi bort en blomstergave til noen som fortjener det. Plasser blomstene et sted med mye lys, så vil de både trives og syns godt. Men husk: unngå sterkt sollys og for høy varme. 

Peoner er også blant de vakreste staudene du kan plante i hagen. Bare husk at de trenger god drenering, næringsrik jord, masse sol og en god dose tålmodighet. Med riktig stell kan imidlertid en slik staude gi glede i flere generasjoner. Blomstringen blir bare rikere år for år! 

Få mer blomsterinspirasjon her

 

peoner-paa-bordet-i-vaser.jpg
peoner-i-vase-rosa.jpg
peoner-paa-bordet-i-glassvase.jpg
peoner-bukett-paa-fat-med-jorbaer-og-sommer.jpg
peoner-i-glassflaske-og-vase.jpg
peoner-paa-bordet-livner-opp.jpg

Hvordan lykkes med peoner?

Mange lurer på hvordan de lykkes med peoner, ettersom de skjøre blomstene ikke har like lang levetid som andre holdbare snittblomster. Her har vi samlet noen tips til hvordan du får en peon til å vare så lenge som mulig. 

 

  • Rens den nederste delen av stilken for blader. Det skal ikke være blader i vannet. 
  • Vær nøye med å snitte stilkene med en blomsterkniv før du setter dem i rent vann.
  • Ikke glem holdbarhetsmiddel for snittblomster i vannet. Det gir næring til blomstene og har en bakteriedrepende effekt.
  • Sett blomstene i vann rett etter at du har snittet stilken.
  • Bakterier i vannet tetter porene i blomsterstilken og fører til dårlig vannopptak, så snitt gjerne på nytt etter behov. 
  • Etterfyll med kaldt rent vann etter behov. Husk å tilsette en ny dose med holdbarhetsmiddel. 
  • Ikke sett buketten i solen.
  • I likhet med de fleste snittblomster liker også disse å ha det kaldt om natten. Sett dem kjølig, så får de lenger levetid.

Se vårt utvalg av snittblomster.

peoner-paa-bord-i-glassvase.jpg
peoner-bukett-i-alle-farger.jpg

Hvordan få peoner til å springe ut?

Sørg for at du snitter blomstene med en skarp blomsterkniv. Det gjør at stilken får en ren og friskt flate for vannopptak. Poenget med å kutte stilken er å fjerne eventuelle bakterier som legger seg på snittflaten og gjør det vanskelig for blomsten å ta opp vann. Du kan snitte stilken flere ganger ved behov. Gjerne annenhver dag. Ren vase og rent, kaldt vann med holdbarhetsmiddel er andre viktige faktorer.

peoner-bukett-i-alle-farger-1.jpg
peoner-og-sommerhatt.jpg
peoner-bukett-i-alle-farger-2.jpg

Hvordan snitte peoner?

For å få peonene til å springe ut er det viktig å snitte dem med en ren og skarp blomsterkniv eller tapetkniv. Peoner har veldig store blomsterhoder i forhold til tykkelsen på stilken. Derfor er det en fordel å snitte dem korte, slik at vannet rask trekker seg opp til blomsterknoppen og gir den energi til å springe ut. Skjær så mye du ønsker av stilken, men minimum 2 centimeter. Forsøk å skjære litt skrått slik at stilken får en litt større flate for vannopptak. Etterpå setter du blomstene i rent og kaldt vann så raskt som mulig. Ikke glem holdbarhetsmiddel for snittblomster. Hvis  peonene blir liggende lenge uten vann kan luften tette igjen poregangene, som igjen fører til at de mister litt av den gode sugeevnen.

Vi har et stort utvalg av peoner på nett og i butikk.
Bestill blomster her.