Trendy grønne planter

Dyrk fram dine egne frodige soner midt i stua, på soverommet eller på kjøkkenet, og lag pustende rom i rommet.

Bajonettplanten, elefantfot, arecapalme, bjørkefiken og grønnrenner er blant vekstene som er særlig godt kjent for sine luftrensende egenskaper. Men alle grønne planter innehar mer eller mindre av de samme superkreftene. Pene og lettstelte er de også! Dyrk fram dine egne frodige soner midt i stua eller på soverommet eller kjøkkenet, og lag pustende rom i rommet. Følg våre stelletips, så får du en plante som gir glede i lang, lang tid.

Noen av våre grønne gleder
Pilea
Pilea
Bajonettplanten (Sansevieria Trifasciata) , svigermors tunge
Bajonettplanten (Sansevieria Trifasciata) , svigermors tunge
Elefantøre (Alocasia)
Elefantøre (Alocasia)

Pilea har vannholdige blader og tåler godt å tørke ut. Noen typer vil ha mer sol enn andre, en tommelfingerregel er å se på bladene: Pilea med store blader vil ha mest skygge. Variantene med små blader trives best i sol.

Svigermorstunge (Sansevieria Trifasciata) kommer opprinnelig fra Afrika og er en del av aspargesfamilien. Planten kjennetegnes av sine lange spisse blader – mange kjenner den kanskje som ”svigermors tunge”? Bajonettpalmen er svært hardfør og derfor også populær. Den trives så å si overalt! Det eneste den ikke liker er høy luftfuktighet, frost, for store potter og overvanning.

Elefantøre (Alocasia) kommer fra sydøst-Asia og kjennetegnes av vakre, sverdformede blader. Planten er veldig dekorativ, men også svært giftig! Husk dette hvis du har små barn. Elefantøre trives best i lyset, uten å stå i sola. Temperaturer fra 15 grader og oppover er topp, dessuten bør planten holdes jevnt fuktig og gjødsles omtrent en gang i måneden. Ved å se på bladene kan du faktisk lese hvordan planten din har det: brune blader betyr for mye vann eller kulde, lyse blader vitner om for mye sol. Om bladene klapper sammen, er det vinter og planten har gått i dvale. Da vanner du jevnt og sparsommelig, til planten ser ut til å våkne igjen.

Elefantfot (Beaucarnea recurvata)
Elefantfot (Beaucarnea recurvata)
Sommerfuglpalme (Arecapalme)
Sommerfuglpalme (Arecapalme)
Vindusblad (Monstera)
Vindusblad (Monstera)

Elefantfot (Beaucarnea Recurvata) tilhører aspargesfamilien og kommer opprinnelig fra Mexico. Planten er enkel å lykkes med, og perfekt for nybegynnere. Den kjennetegnes av sine lange, stive og trådformede blader som kan bli opptil femti desimeter lange. Disse bladene må ikke beskjæres, for da mister de sin naturlige form. Elefantfot tåler det meste, bortsett fra mye vann. Sett den gjerne lyst, men ikke i direkte sol.

Sommerfuglpalme eller Arecapalme (Dypsis Lutescens) imponerer både med sitt utseende og sine egenskaper. Planten suger til seg gasspartikler gjennom bladene, og gjør om disse til oksygen. Hva mer kan man ønske seg? Hvis du gir Arecapalmen jevnt påfyll av vann og lar den stå i et rom som holder over 5 plussgrader, kan den bli svært høy – og da har du frisk luft i årevis!

Supertrendy Monstera (Vindusblad), den med hullete blader kommer opprinnelig fra de tropiske regionene i Amerika. Den lekre palmen har for lengst blitt en klar interiørfavoritt, se bare på de store bladene med naturlige hull. Monstera betyr faktisk kjempestor eller unormal, men navnet skjemmer ingen. Planten trives best utenfor direkte sollys, med jevnlig tilførsel av vann – pluss en dusj av de vakre bladene nå og da.

Kaktus (Cactaceae)
Kaktus (Cactaceae)
Fingeraralea (Dizygoteca elegantissima)
Fingeraralea (Dizygoteca elegantissima)
Porselensplante (Hoya Carnosa)
Porselensplante (Hoya Carnosa)

Kaktus (Cactaceae) er en planteslekt i ordenen Caryophyllales, som omfatter hele 90 planteslekter! Alle kaktuser er sukkulenter, det vil si planter som lagrer vann i stammen eller røttene sine. Opprinnelig kommer kaktusen fra varmere strøk av verden: Amerika, områder rundt Middelhavet og Øst-Afrika. Kaktusens stengler består av såkalte areoler, utvekster i form av hår eller pigger. De fleste kaktuser elsker sol, og tåler også tørr luft. Dette gjør dem til perfekte stueplanter i Norge, hvor lufta gjerne blir ganske tørr når vi fyrer for å holde varmen.

Fingeraralea (Dizygotheca elegantissima) er en storfavoritt blant stueplantene, med sine dypgrønne løvetannformede blader. Planten har sitt opphav i regnskogen i Ny-Caledonia – noe som skulle gi et hint om hva slag klima den trives i. Blir den utsatt for frost kaster den bladene! Hold jorden jevnt fuktig ved å plassere planten under springen og la vannet renne av før du setter den tilbake i pyntepotten. Fingeraralea er dessuten et vanedyr som ikke liker å bli flyttet mye rundt på.

Porselensplante (Hoya Carnosa) Plantene i Hoya slekten blir også kalt porselensplanter. Kan det være fordi de velduftende blomstene minner litt om porselen? Gi planten en ståltråd å klatre rundt, så kan du føre den i så å si hvilken retning du vil. Hoya liker regelmessig vanning, gode lysforhold og tåler temperaturer helt ned mot 5 grader. Ikke rart den har blitt en norsk stuefavoritt!

Draketre (Dracaena)
Draketre (Dracaena)
Gummifiken (Ficus elastica)
Gummifiken (Ficus elastica)
Clusia, med korkpotte
Clusia, med korkpotte

Draketre (Dracaena) er en utholdende stueplante som kan bli opptil 12 meter høy, og som blomstrer fra juli til september. Hvis stammen blir skadet, pipler blodrød harpiks fram, og dette «drakeblodet» har gitt navn til planten. Innenfor naturmedisin mener man faktisk at den røde harpiksen har magiske krefter. Draketre tåler både lys og skygge, og trives ekstra godt fra 16 plussgrader og oppover. Pass på ikke å overvanne, denne planten klarer seg med litt vann nå og da, og det gjør ingenting om jorda nesten får tørke ut mellom hver gang.

Gummifiken (Ficus Elastica) i Ficus-slekten kommer opprinnelig fra Asia. Denne dekorative potteplanten har sesong hele året og trives først og fremst inne, men er også å finne ute i naturen. Visste du at Gummifiken-trær kan bli så høye som 60 meter? Men ingen fare, innendørs er proporsjonene litt mer overkommelige. Sett planten på et lyst og lunt sted, gi den vann en gang i uken, litt oftere hvis det er varmt. Hvis du av og til kniper av toppen på planten, vokser det ut nye greiner lenger nede på stammen, sånn at du får en fyldig og vakker plante.

Clusia er en hardfør plante fra De Karibiske øyer. Planten kan bli opptil 75 cm høy og har læraktige blader. Sett Clusia på et varmt sted, men styr unna direkte sol. Gi den vann på skålen og tid til å absorbere vannet ordentlig. Vent til skålen er helt tom, før du fyller på. Hvis du dusjer bladene regelmessig med vann, blir de blankere!

Bjørkefiken (Ficus Benjamina)
Bjørkefiken (Ficus Benjamina)
Grønnrenner (Chlorophytum)
Grønnrenner (Chlorophytum)
Stuevin (Cissus)
Stuevin (Cissus)

Bjørkefiken (Ficus Benjamina) stammer fra Fikenslekten og er en av flere planter som gir et særlig godt inneklima, samtidig som den er utrolig pen å se på. Bjørkefiken kan sammenliknes med et lite barn, den liker å bli servert til faste tider. Sommerstid vil den ha drikke om morgenen, om vinteren er den tørst på kvelden. En forsiktig dusj med jevne mellomrom blir også godt mottatt.

Grønnrenner (Chlorophytum) stammer fra Sør Afrika, kjennetegnes av lange smale blader med hvit stripe og virker spesielt luftrensende. Planten er like dekorativ oppunder taket som i vinduskarmen. Den setter pris på høy luftfuktighet, og kan med fordel stå på badet. Kanskje like greit, ettersom den trives så godt med å bli dusjet. Grønnrenner tåler både sol og skygge, og altså forsiktig omgang med vann.

Stuevin (Cissus) er en klatrende plante som er nært beslektet med vinranken. Bladene er femfingrede og dekorative, der de slynger seg fram og rundt og ned og opp. Stuevin trives godt i lyset, gjerne direkte sol, og må holdes jevnt fuktig.