Tulipaner

Tulipaner er blant de mest populære snittblomstene i Norge. De friske og fargerike vårblomstene vitner om at vinteren er forbi. Nå har vi lysere tider i vente! Våre skjønne tulipaner kommer fra norske gartnere.

Blant våre leverandører er gartneriet Matthè Schouten i Lier utenfor Drammen. Her produserer de over 20 millioner fargeklatter hvert år. Hos Floriss finner du kortreiste og friske tulipanbuketter av beste kvalitet.

floriss-tulipaner-2
floriss-tulipaner-3

Tulipaner strekker seg litt lenger

Vi elsker å fylle hjemmene våre med vakre tulipaner. Begynnelsen av desember og fram til påske er høysesongen for de langstilkede skjønnhetene. De kommer i utallige farger og fasonger, og er snittblomstene som strekker seg litt lenger.

I motsetning til andre snittblomster, fortsetter tulipanene å vokse i vasen. Blomstene strekker seg mot lyset, og kan derfor vokse en god del i løpet av et døgn. Ønsker du å begrense veksten i vasen? Ikke la blomstene stå for varmt. Du kan også teste et gammelt kjerringråd, som går ut på å blande litt potetmel i vannet.

Elegante hvite tulipaner
Elegante hvite tulipaner
Franske tulipaner på løk
Franske tulipaner på løk

Tulipanens historie

Tulipanene tilhører liljefamilien, og stammer opprinnelig fra Tyrkia. Det sies at det var korsfarere og munker som førte blomstene til Europa på 1500-tallet. De første tulipanene kom til Norge høsten 1596, da en lege ved navn Henrik Høyer dro til Holland og fikk med seg masse løk og knoller hjem til Bergen.

Legenden bak tulipanens opphav stammer fra antikkens Persia. Det er en dramatisk kjærlighetshistorie, der en kvinne blir drept av røvere og mannen hennes rir utfor et stup i ren fortvilelse. Der blodet til den unge mannen trekker ned i jorda, vokser det opp noen vakre, røde blomster.

Disse blomstene har ingen sett før, men fasongen ligner på en turban og derfor fikk blomsten det persiske navnet «Toliban».

Vilt og vakkert

Vi i Floriss samarbeider med nøye utvalgte tulipangartnere i Norge. De har erfaring med å produsere tulipaner i fine, klare farger. Husk at du kan påvirke uttrykket til blomsterbuketten med enkle grep. Ønsker du en bukett med et naturlig og litt rufsete utseende? La blomstene få vokse og utvikle seg naturlig. Ønsker du en mer elegant og enkel stil, kutter du ned stilkene og setter de i lave vaser. Enten alene, eller sammen med andre blomster.

floriss-tulipaner-9
floriss-tulipaner-10

Slik steller du tulipaner:

  • Kjøp tulipanene når knoppene er godt utviklet og har fått farge.
  • Ta av innpakningspapiret, men behold plasten på.
  • Snitt 2 centimeter av stilkene rett over med en skarp kniv, og sett buketten i kaldt vann.
  • Når tulipanene har trukket vann, kan du ta av plasten og sette dem i en ren vase med kaldt vann.
  • Tilsett gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster – det gir næring til blomstene og har bakteriedrepende effekt.
  • Plasser tulipanbuketten kjølig om natten.
  • Fyll på kaldt vann hver dag; tulipaner er glade i mye vann.