Asters er gresk for stjerne – og det navnet kler planten godt! Den lyser opp sensommeren og høsten med sin frodige blomsterprakt. Velg mellom ulike nyanser av blått, lilla, rosa og hvitt.

Asters tilhører asters kurvplantefamilien, i likhet med andre skjønnheter som georgine, krysantemum, solhatt og solsikke. I Europa har den lang fartstid som pryd-og legeplante. På begynnelse av 1700-tallet dukket amerikansk asters opp her til lands, nå bedre kjent som høstasters. 

 

asters-mix-plante-potteplante1.jpg
asters-mix-plante-potteplante-3.jpg

Asters i krukker

Asters er som skapt for dekorative krukker. Ta den ut av butikk-potten og plant om i sandholdig, næringsrik jord. Gjerne sammen med andre høstplanter som calluna, erica, alunrot og sølvkrans. Asters elsker sol, men kan også tåle litt halvskygge. Det viktigste er å fylle på med næring og vann.

Tips! Klipp bort visne blomster. Det motiverer planten til å lage nye knopper, slik at du får glede av den lenger.

asters-mix-plante-potteplante-2.jpg
asters-mix-plante-potteplante.jpg

Fargerik høstbukett

Asters passer også godt som snittblomst i vasen med sine fargerike, velfylte blomsterhoder. De gjør seg nydelig i en bukett på høstbordet. Kombiner gjerne i små eller store vaser sammen med strå, grenroser, eukalyptus og andre høstblomster.

Tips! Vil du nyte synet av snittblomstene så lenge som mulig? Tørk blomstene ved å henge dem opp ned på et tørt og luftig sted. 

Asters i bed

Planter du asters i et staudebed, vil den vokse seg høy og dukke opp igjen år etter år. Stauden trives best på en lys og solrik plass – og jorden bør ikke være for bløt. Jevn vanning er tingen! 

asters-og-krysantemum-2.jpg
asters-og-krysantemum-1.jpg

Slik steller du høstasters

  • Trives best på en lys og solrik plass, men kan også tåle litt halvskygge.
  • Liker ikke å stå i bløt jord.
  • Vann den regelmessig, men ikke for mye av gangen.
  • Klipp bort visne blomster underveis. Det stimulerer til nye knopper.