floriss-kenya-roser-camp.jpg
floriss-kenya-roser-lady.jpg

Roseproduksjonen

Kenyas beliggenhet på Ekvator, og det varierte terrenget der, gir et godt utgangspunkt for landbruk. Områdene som produserer blomster strekker seg fra 1800 m.o.h. og oppover. Her ligger temperaturen mellom 22–30 grader på dagtid og fra 6-12 grader om natten. Kenya har i all hovedsak to regntider, den første inntreffer i perioden mars–juni, den andre i september–oktober. Regnet kommer som regel i byger som stadig avbrytes av sol. Denne vekslingen mellom fuktighet og sollys skaper ideelle forhold for roseproduksjon. Kenya står for mer enn 35 % av blomstene som ankommer verdens største marked, EU, som igjen antas å forbruke over 50 % av verdens totale blomsterproduksjon.

floriss-kenya-roser-2men.jpg
floriss-kenya-roser-roses.jpg
floriss-kenya-roser-vielsker.jpg

Friske roser fra Kenya hver dag hele året

Syv dager i uken kutter våre produsenter friske roser som sendes direkte til Norge, og alle våre butikker. For å sikre at blomstene beholder kvaliteten under transport, er det viktig at temperaturen underveis er stabil. Transporten til Norge overvåkes derfor nøye. Vi har strenge krav i alle ledd, slik at vi sikrer at rosene våre har lang holdbarhet hos deg som kunde.

Kenyas eksport til USA, Japan og Midtøsten øker også raskt. En av årsakene er at Kenya, i forhold til resten av Øst-Afrika, tradisjonelt har hatt en godt utbygget infrastruktur. Blomster eksporteres som kjent med fly, og Jomo Kenyatta Airport i Nairobi, Kenya, er verdens største eksportflyplass for blomster. Den er også et regionalt knutepunkt for hele Øst- og Sentral-Afrika.

Den aller største utfordringen for blomsterproduksjonen i Kenya er vannsituasjonen. Ettersom vann er en ekstrem mangelvare, er mange redde for at den økende blomsterproduksjonen vil gå på bekostning av grunnvannet. Gjennom tidene har blomsterindustrien i Kenya vært blant verstingene når det kommer til vannforbruk. Derfor må produsentene lære seg å samle regnvann, gjenbruke grunnvann og generelt utnytte vannet best mulig.

Svært viktig er det også å redusere bruken av gjødsel og insektmidler. I stedet for sprøytemidler, bruker man for eksempel rov-insekter, som dreper de skadelige insektene.

floriss-kenya-roser-trille.jpg
rosegaranti_floriss.jpg
floriss-kenya-roser-truck.jpg

Det antas at mellom 50–60 000 mennesker arbeider i blomsterindustrien, i tillegg til de mer enn 500 000 som gjennom transport, pakking, bank og finans er indirekte sysselsatt. Grovt regnet betyr dette at omtrent 7% av befolkningen har blomster som sitt levebrød.

floriss-kenya-roser-brett.jpg
floriss-kenya-roser-arbeid.jpg
floriss-kenya-roser-bukett.jpg

Hvordan bidrar Floriss?

Floriss alene kan ikke forandre verden, men vi kan bidra! Det gjør vi ved å være selektive når vi velger leverandører. Alle som dyrker roser for Floriss må oppfylle våre krav. Her er noen av de viktigste:

  • Alle roseleverandører skal være bevisste på å sikre arbeidsplasser og et trygt arbeidsmiljø
  • Alle ansatte skal få et godt helsetilbud, aller helst eget legesenter på farmen
  • Det skal satses på fast ansettelse og egenutvikling
  • Det skal betales lovpålagte lønninger
  • Det skal strebes etter å redusere bruk av kjemikaler. Et viktig tiltak er å erstatte giftige sprøytemidler med rov-insekter, innsekter som dreper innsekter
  • Bruken av vann må begrenses. Alle våre leverandører skal ha en god og effektiv løsning på oppsamling av regnvann. Regnvann bør stå for hovedleveransen av vann

Mange millioner små skritt i riktig retning kan gi oss alle en bedre framtid. Floriss vil bidra!